Het verenigingsleven is des te belangrijk in afgelegen en achtergestelde gemeenschappen.  Doorgaans zijn de moedercomité’s hier de drijvende krachten die het sociaal weefsel onderhouden en versterken;  Ook werken ze neutraal, transparant en zonder bijbedoelingen dan de verbetering van hun levensomstandigheden.  Daarom steken we voor hen graag een tandje bij om hen een afzonderlijk vergaderlokaal aan et bieden.  Rimpels in een oceaan van bergen.

Clubhuis voor vrouwen in Aggridanda, Syangja district

In Aggridanda, net naast Chinnebas waar we met steun van de Provincie West-Vlaanderen, de Kerun vereniging en HeSpace foundation een ganse school heropbouwen van kleuter tot hoger middelbaar willen we ook voor het dorp ernaast wat hulp brengen.

Want vreemd genoeg mag er daar wel elektriciteit zijn en GSM signaal maar de vrouwen moeten er wel elke dag 100 meter de berg afdalen om dan water naar boven te sleuren die dan nog gekookt en gefilterd moet om het drinkbaar te maken;  

Ook voor hun verenigingsleven is het moeilijk en dit vooral in het regenseizoen; nergens kan het vrouwencomité samen zitten en iets organiseren.

Daarom willen we hier een waterproject starten en een clubhuis bouwen voor de vrouwen. Geen overbodige luxe toch?

Chronologie:

2014:

Vlakbij ons groot schoolproject in Chinnebas troffen we it oh zo mooi traditioneel dorp aan met tal van Magars, een etnische groep uit de berglanden.

Na een rondleiding door het dorp volgde een vergadering met het moedercomité om hun verlangens te aanhoren en de mogelijkheden te bespreken.

2015:

In de loop van 2015 waarbij we bijna uitsluitend bezig waren om te helpen aan de wederopbouw na de aardbeving op 25 april verkregen we alsnog een toelage van de Provincie West-Vlaanderen om aan de bouw van een clubhuis en sanitair te beginnen. 

Ook de Kerun vereniging, onze trouwe partner in het nabije Chinnebas schoolproject hielp mee.

2016: 

Samen met een uitgebreide Kerun leiding en familie en wij als voorzitter en secretaris konden we plechtig het nieuwe clubhuis inwijden.  Een mooie plek, apart en toch veilig met eigen keuken en sanitaire blok waar vergaderen en feestjes een nieuw aanschijn krijgen. 

Een gelukkig einde of beter echt begin voor dit project.

Kalika Moederhuis

Na de succesvolle opening van het moederhuis in Aggridanda kwamen uiteraard nog verzoeken uit de onmiddellijke buurt.

Nabij de Chinnebasschool werd dan maar ook een moederhuis gebouwd in 2017 waar een mooie ontvangst kregen bij de opening.

We waren in de naburige school voor een aantal dagen met ons medisch Bsure-team o.l.v. Dr. Jan dryhoel en een Australische verpleegster en konden zo een aangename avond ontspannen.

Dit project werd medegefinancierd door de Kreun vereniging uit Grimbergen, waarvoor dank.

Clubhuis voor de laagste kaste: de Dhalits

Alweer in de buurt van onze school dachten voor we ook eens aan de allerlaagste en van veel uitgesloten Dhalits.  Ook voor hen bouwden we in 2018 een klein clubhuis.  Er was hier heel wat politiek gemoei bij maar konden toch doorzetten.

Dit project werd medegefinancierd met een toelage van de Stad Brugge via het Brugs Fonds voor Ontwikkeling en Samenwerking.