Samenvatting 2014

Ons Dokters en tandkamp van 5 tot 19 oktober in onze medische post in Chitre was een enorm succes!  Meer dan 400 patiënten waardoor onze Belgische dokter cum tandarts Jan Dryhoul uit Evergem niet alleen werkte van 8 uur ’s morgens tot soms 10 uur ’s avonds maar ook geen tijd kreeg om te lunchen en overleefde van tasjes thee en soep.  Ook zijn 4 vrije dagen nadien werkte hij door want hij had intussen een wachtlijst opgebouwd. 

De mensen kwamen soms van 6 uur ver wandelen om hem te kunnen zien.  Zo moesten we de oude regel van mijn geboortestad toepassen die ooit in de dertiende eeuw gebruikt werd in het Sint-Janshospitaal: BEN JE VAN CHITRE (Brugge), ZET JE VAN ACHTER.

Ook het nieuwe draagbare ECG apparaat deed wonderen, alleen al om een aantal mensen gerust te stellen en anderen tijdig de kans te geven zicht verder te laten onderzoeken.  Een kind had vermoedelijk een appendix- ontsteking en werd onmiddellijk naar een stadshospitaal doorverwezen.  

Zo zie je maar waar de echte noden liggen bij deze dorpsmensen die trouwens op de wereldberoemde – en helaas thans wereldberuchte door de talloze doden bij de sneeuwstorm van de orkaan Hudhud die er laatst kwam uitregenen en -waaien – Annapurna trekking.

Deze gratis service konden wij maar aanbieden dankzij de financiële steun van tal wat individuele donors en ook de Rotary Club van Gent.  Dank aan al deze mensen en ook aan dokter Jan voor zijn cruciale hulp dit jaar.

Op de foto’s zie je Dr. Jan bij de opening, aan het ’tandartsen’, onder ’toezicht’ en ‘assistentie’ van een trotse voorzitter met een prachtige regenboog als decor.  Immers 2 volle dagen vooraf werden besteed aan het opkuisen en herstellen met allerlei trucjes en DIY technieken om alle apparatuur in werking te krijgen.  Een onderhoudsman voor het tandartskabinet is daar immers nog zeldzamer dan een dokter.

Hopelijk kunnen we dit programma op zijn minst jaarlijks organiseren.

Zie onderstaande link voor zijn persoonlijk relaas.