Aardbevingsnieuws 2 mei 2015

Een update.

Met wat moeilijkheden is de dokter en verpleegster toegekomen.  Even problemen omdat het paspoort van de verpleegster maar 5 maanden meer geldig was maar een telefoontje loste dat op.

Het team mocht naar een aparte visumcounter en mocht gratis binnen zonder poeha.  

Ondertussen hoorden we dat het fameuze Belgische Bfast-terug na alle perikelen om er te geraken alweer vertrok nadat ze het niet zagen zitten om een stukje te voet te gaan naar het gebied waar wij trouwens ook naar toe gaan.  Iets trager wellicht maar zeker.  Bfast wordt dus best Bfast-back-to-home genoemd.

Wij daarentegen hebben onszelf tot het Bsure team omgedoopt.

Alhoewel wij niet traag zijn, integendeel.  Op de fotos die volgen zie je al wat aangekocht materiaal die overhandigd werd aan een 6-tal families op 4 uur off-road rijden hiervan.  

Onze lokale agent had al alle afrekeningen mee en officiële bedankbrieven van het rode kruis en  de gemeente mee.  Nieuw geld meegegeven en er volgen er nog vier in dezelfde wijk.  Vervolgens gaat Darsan de andere wijken aflopen en alle noden noteren.  Darsan weet van aanpakken en we zijn hem dankbaar, hij heeft lang in België gewoond en kent een beetje onze manier van gericht en methodisch werken.

Ondertussen is het al zaterdag en geraakt mijn mail niet, de mails, telefoons stromen binnen.  De camions zijn nog niet allemaal gevonden en heel duur.  Hebben wel al 100 dekens besteld die nu genaaid worden, 200 kussens.  Rollen schuimrubber om op te slapen.  200 stevige plastiek zakken om eten en kleren in te bewaren.  50 waterdrums en waterontsmetting, tuinslangen, 100 emmers en waterkannen, pikken en schoppen, 100 kg touw, 2000m plastieken versterkte zeil, 50 hoofdlampen, de lijst gaat maar door.  Dan komt daar nog al het eten en medicijnen bij en 800 dakplaten.  Dit is de voorlopige bestemming voor onze eerste trip naar Darkha, Dhading, 180km hiervandaan.

Vandaag met de dokter ook enkele hospitalen bezocht maar in de stad hier is geen hulp nodig, het is in de dorpen te doen.  We weten intussen ook dat de school en Rode-Kruispost samen met alle huizen vernietigd zijn.  Er staat ons wat te wachten.  Hopelijk helpt onze hulp de pijn wat te verzachten want ze hebben ook nog vele doden te betreuren.

Ook her werken we met een Fixer, Narayan Pun uit Sikkha nabij onze Chitre school, die ons begeleidt en zoveel contacten heeft dat het niet bij te houden is.  Hij wil geen cent, ook niet voor zijn benzine en telefoongebruik.  Ook een engel om te kennen.  Hij gaat  uiteraard met ons mee anders zijn we wellicht verloren. En zo zijn er tal van stille gedediceerde werkers die bergen verzetten waar een ganse bureaucratie niet tegen op kan.

Voor ons vertrek nog een laatste update, vergeet ons niet.

Met bijzondere dank voor alle steun en bezorgdheid.  Het is niet altijd mogelijk alle donors individueel te bedanken maar al uw steun wordt zorgvuldig genoteerd.