Hoe begon het allemaal?

Op onze simpele vraag aan een onooglijk klein dorpje met zicht op een 8178m hoge berg wat ze dringend nodig hadden werd onmiddellijk geantwoord: een eigen basisschool

Meer overtuiging hadden we niet nodig.  In België zamelden we de nodige fondsen in, kwamen we een locatie en actieplan overeen met de lokale schoolcomitė.

De school zelf is opgebouwd in duurzame materialen, met grote ramen en houten vloeren en wanden voor isolatie tegen de kou.  Alle sleur- en kapwerk inclusief een nieuw uit de berghelling gehakt pad werd gratis door de dorpsbewoners gedaan als eigen inbreng. Op 31/10/99 werd de school officieel ingehuldigd als de ‘Shree Lali Gurans Primary School’.

Later bouwden we twee klassen bij en is het nu een volwaardige en erkende basisschool met 5 klassen en kleuterklas, leraarskamer en opslagruimte en toiletten met sceptische put gestaffed met 5 leraars. 

Alle kinderen gratis naar school’ is de slogan: ieder jaar betalen we de leraars, schooluniformen en –gerief dankzij onze vele trouwe individuele vaste sponsors. 

De iets rijkere families sturen hun kinderen naar internaten naar de stad ver weg waar ze vervreemden van hun familie en ook van hun eigen etnische cultuur.  De armsten bleven verstoken achter maar thans kunnen we trots melden dat alle kinderen van het dorp en zelfs een aantal van nabijgelegen dorpen naar school gaan.

Een werkelijk structurele verbetering die later nog veel vruchten zal afleggen.

Laatste nieuws