Bouw van kleuterklassen, leraarskamer, toiletten met sceptische put, 4 nieuwe klassen en renovatie 5 oude voor de lagere en middelbare school in de “Shree Kalika Deurali School, Chinnebas V.D.C. ward n°7, Syangja District, Nepal met vaklui en inbreng van de lokale bevolking. Na de infrastructuurwerken willen we hier een computerklas inrichten en onderhouden en de school verder ondersteunen op vooral inhoudelijk vlak met ook inbreng van vrijwiligers-leraars van alhier.  Dit allemaal met steun van de Provincie West-Vlaanderen en de Kerun vereniging uit Grimbergen.

Het is evident dat met het succes van onze eerste school in Chitre die we nog steeds helpen runnen en de bouw van de basisschool in Sarangkot aan de rand van een sloppenwijk en de hulp tot de heropbouw van de in de oorlog afgebrande middelbare school van Sikkha nabij Chitre dat we regelmatig gecontacteerd worden voor noden elders.  We zijn maar een kleine vzw en moeten veel vragen afwimpelen maar wanneer we kunnen proberen we hier en daar ook iets bij te nemen. 

Zo is er de school in Chinnebas, een dorp in hert Sayangja district, ten zuiden van de stad Pokhara (3 uur rijden met de moto over ruwe onbedekte modder- of stofwegen naargelang het seizoen.  Midden in de voetheuvels van Nepal dus waar geen toeristen en weinig overheidsmensen komen.  Hier hebben we in 2013 een kleuterklas en leraarskamer gebouwd met een toelage van de Provincie West-Vlaanderen.  

Aansluitend ook een kindertuin die door de lokale bevolking zelfstandig uitgewerkt werd. 

De 50 jaar oude bestaande school die veel te klein is gaan we nu verder uitbreiden en renoveren.  Gedaan dus met verzakte vloeren, scheuren in de muur, lekkende daken en kleine ramen zonder glas.  Zelfs echte schoolborden hebben ze niet. 

Thans kregen we versterking door de Kerun vereniging uit Grimbergen waardoor we versneld de school kunnen uitbreiden tot en met de derde graad om zo we een volwaardige lagere en middelbare school te bekomen.  Thans moet de derde graad immers dagelijks 500 meter op en neer naar een verder gelegen school, ook tijdens de moesson waarbij ze kletsnat door modderpaden en over riviertjes moeten waden.

Eens dit allemaal gerealiseerd willen we hier ook nog een computerklas inrichten en verder de school steunen met inhoudelijke verbeteringen, materiaal en vooral gerichte opleidingen voor de leraars door vrijwilligers van alhier.  Zo krijgen ook hier in deze afgelegen dorpen de kinderen volwaardig onderwijs en hoeven ze niet langer achtergesteld te zijn van stadskinderen

Laatste nieuws